Η ιστορία

Στις 28 Νοεμβρίου του 2015 το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον πολιτισμό της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας στεγαζόταν στο Γενί Τζαμί, στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο παρουσίαζε πολλά εγγενή προβλήματα, με κυριότερο αυτό της έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα τα πλούσια ευρήματα από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας να μην μπορούν να εκτεθούν και να αναδειχτούν επαρκώς.

Μετά από χρόνια ζυμώσεων και αφού η ανάγκη της μεταστέγασης είχε γίνει πλέον επιτακτική, επιλέχτηκε ο λόφος του Μεζούρλου ως ο πλέον κατάλληλος χώρος για το νέο Μουσείο. Η έκταση των 54 στρεμμάτων του Μουσείου παραχωρήθηκε σταδιακά από το Δήμο Λάρισας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το Μεζούρλο βρίσκεται στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στην περιφερειακή οδό της Λάρισας.

Το 1984 προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του Μουσείου, από τον οποίο αναδείχθηκε και εφαρμόστηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα Π. Φωτιάδη και των συνεργατών του.

Η θεμελίωση του κτιρίου έγινε το 1996 ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006. Το 2008 πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του μουσείου από την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι δύο Εφορείες συστεγάστηκαν στο νέο κτίριο το 2010, ενώ το 2014 οι δύο Εφορείες ενοποιήθηκαν σχηματίζοντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το μουσείο

Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Συνολικά στην έκθεση εκτίθενται περί τα 2000 αντικείμενα.

Ως αποστολή του Μουσείου προσδιορίζεται η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των κατοίκων με το παρελθόν και τα κατάλοιπά του και η ευαισθητοποίησή τους για την προστασία τους, μέσα από τη θεμελίωση μιας δυναμικής σχέσης με τις έννοιες αρχαιολογία, κληρονομιά, υλικός πολιτισμός και πολιτισμική διαχείριση.

Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στον χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες. Σε ορισμένες ενότητες αναδεικνύονται χαρακτηριστικά για την εποχή θέματα ως διακριτές υποενότητες. Οι επιλογές αυτές καθορίστηκαν από το ίδιο το αρχαιολογικό υλικό.

Οι ενότητες ξεκινούν από Παλαιολιθική και τη Νεολιθική εποχή και φτάνουν στη Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο.

Ωράριο – Εισιτήρια

Θερινό ωράριο
(1η Απριλίου – 31η Οκτωβρίου)
Δευτέρα – Κυριακή, 08:00π.μ. – 08:00μ.μ.

Εισιτήριο: κανονικό 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ

 

Χειμερινό ωράριο
(1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου)
Τρίτη – Κυριακή, 9:00π.μ. – 4:00μ.μ.

Εισιτήριο: γενική είσοδος 2 ευρώ

Χρήσιμα

  Πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ειδικός χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ.

  Eιδικά διαμορφωμένες προθήκες για άτομα με προβλήματα όρασης.

Αποσκευές: Οι μεγάλες αποσκευές δεν επιτρέπονται στον χώρο των εκθέσεων και πρέπει να παραμείνουν στο βεστιάριο.

Το βεστιάριο βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Μουσείου.

 

 Δεν επιτρέπεται η είσοδος κατοικίδιων ζώων εκτός σκύλων οδηγών για ΑΜεΑ.

Δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων επιτρέπεται μόνο στον χώρο υποδοχής και στο αναψυκτήριο του Μουσείου.

Η ερασιτεχνική φωτογράφιση επιτρέπεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου. Δεν επιτρέπεται η χρήση φλας.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2413 508 242

Φαξ: 2410 239 927

web: http://dml.culture.gr/

Email: efalar@culture.gr